Kalk, ook wel bekend als calcium, is een mineraal. In dit artikel kom je meer te weten over kalk en of het slecht voor je is. Kalk is een mineraal. Je vind het onder andere terug in drinkwater en in melkproducten als melk en kaas. Dit drinkwater gebruiken wij ook in huis, waardoor je ook kalkaanslag kunt krijgen. Je kunt dit water ontkalken door een waterontharder te laten plaatsen.

Is kalk slecht?

Je zou kunnen denken dat kalk niet goed voor je is. Het tegendeel is echter waar: als mens hebben wij kalk nodig. Het is zelfs wettelijk verplicht dat er een bepaalde (minimum) hoeveelheid in het drinkwater aanwezig is. Door kalk in het drinkwater wordt er grotendeels aan de menselijke kalkbehoefte voldaan.

Wanneer er een grote hoeveelheid kalk in het water aanwezig is, dan spreken we van hard water. Teveel kalk in het water kan er echter voor zorgen dat je last krijgt van een droge huid en doffe haren. Daarnaast zorgt het voor kalkaanslag in je woning. Dit geeft extra schoonmaakwerk en is daarnaast ook niet heel goed voor huishoudelijke apparatuur. Het laat je energierekening op termijn stijgen, je verbruikt meer wasmiddel en hebt geld nodig om beschadigde apparaten te kunnen vervangen. In dit soort gevallen kan een waterontharder een uitkomst zijn.

De voordelen van een waterontharder

In gebieden waar het water harder is dan gemiddeld kan het water teveel kalk bevatten. In dit soort gevallen is een waterontharder ideaal. Je hoeft minder schoon te maken en ook de kalkaanslag wordt aanzienlijk vermindert of verdwijnt zelfs helemaal. Je apparaten zullen langer meegaan, je bespaart op de energierekening én wasmiddel, en je huid wordt zachter. Ook behoren een droge huid en dof haar tot het verleden. Het plaatsen van een waterontharder kent dus vele voordelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een waterontharder. Er zijn namelijk meerdere modellen beschikbaar. Welke ontharder geschikt is hangt af van jouw situatie. Je kunt zelf op onderzoek gaan, maar het is verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden zodat je zeker weet dat de ontharder op de juiste manier werkt.