Verslaving komt in vele vormen en maten. Het kan gaan om alcohol, drugs, gokken of iets anders. Het kan vaak ongemerkt steeds erger worden en uiteindelijk je leven behoorlijk verwoesten. Wanneer je merkt dat je zelf of iemand in je omgeving hiermee te maken heeft, kan het natuurlijk lastig zijn om te beslissen of verslavingszorg de juiste keuze is. In deze blog leggen we uit in welke gevallen verslavingszorg een goede optie is.
Wanneer je pogingen om te stoppen zijn mislukt
Als je zelf of iemand in je omgeving al meerdere pogingen heeft gedaan om te stoppen, maar dit niet lukt, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een verslavingszorginstelling kan je helpen om je verslaving onder controle te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door methadon of andere medicatie te geven om de afkickverschijnselen te beperken, of door psychotherapie te bieden om de onderliggende oorzaak van de verslaving aan te pakken. Op deze manier vergroot je de kans om uiteindelijk volledig te stoppen.
Wanneer de verslaving het dagelijks leven beïnvloedt
Wanneer een verslaving invloed heeft op iemands dagelijks leven, zoals werk of relaties, kan professionele hulp ook een goede optie zijn. Bijvoorbeeld wanneer je regelmatig te laat komt of afwezig bent vanwege je verslaving, of wanneer je steeds meer geld uitgeeft aan je verslaving, waardoor je financiële problemen krijgt. Een verslavingszorginstelling kan helpen om de verslaving onder controle te krijgen en hoeft niet per se te betekenen dat je opgenomen moet worden in een kliniek.
Wanneer de verslaving gevaarlijk is
Verslavingen zoals drugs- of alcoholverslavingen kunnen gevaarlijk zijn en zelfs levensbedreigend worden. Het is belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een verslavingszorginstelling als je je zorgen maakt over de gezondheid van jezelf of iemand anders. Medische hulp kan nodig zijn om de ontwenningsverschijnselen van alcohol of drugs te verminderen of om te voorkomen dat je lichaam nog verder beschadigt.
Wanneer je je zorgen maakt over verslaving
Als je je zorgen maakt over je eigen of andermans verslavingsgedrag, kan je altijd professionals raadplegen voor meer informatie en inzicht. Door te spreken met een professional uit de verslavingszorg, bijvoorbeeld van CACN Verslavingszorg, kun je meer leren over het afkickproces en de verschillende ondersteuningsprogramma’s die beschikbaar zijn om je te helpen terug op het goede spoor te komen.