Thuishulp in Friesland voor iedereen die hier behoefte aan heeft

Niet iedereen kan op zichzelf wonen, en dát is helemaal niet erg. Mensen in Friesland met psychische of psychosociale problemen kunnen het lastig vinden om zelfstandig te wonen in een huis, zonder begeleiders die een oogje in het zeil houden. Voor deze mensen is thuiszorg in Friesland een uitkomst.

Er zijn genoeg organisaties in Friesland die een steuntje in de rug willen geven. Een daarvan is Alex Cares. Zij geven thuiszorg aan iedereen die door psychische, sociale of andere omstandigheden extra ondersteuning nodig heeft bij het zelfstandig wonen. Er wordt zorg geboden die volledig wordt aangepast naar de wensen en behoeftes van de cliënten en hun families.

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg betekent dat een cliënt in zijn of haar eigen woning praktische begeleiding krijgt bij alledaagse gebeurtenissen. Het is eigenlijk begeleid wonen in Friesland, want dankzij de thuiszorg kunnen de cliënten zelfstandig blijven wonen. Steden in Friesland waar begeleid wonen kan, zijn Heerenveen en Leeuwarden. De cliënt krijgt een vaste begeleider toegewezen, zodat hij of zij precies weet wie er thuis langskomt. De begeleider zal op een praktische en doelgerichte manier de begeleiding geven die gewenst is. Thuiszorg is vooral bedoeld om structuur en overzicht te bieden. Daarnaast kan thuishulp in Friesland ook in combinatie gaan met financiële hulp.

Verschillende zorgmogelijkheden

Onder thuiszorg in Friesland vallen diverse zorgmogelijkheden. Zo kunnen cliënten ook kiezen voor financiële begeleiding, een huishoudelijke hulp, passende dagbesteding en 24-uurs zorg. Welke hulp het meest passend is, wordt besproken in een gesprek met de begeleider. Mochten cliënten moeite hebben met het huishouden, kan er een huishoudelijke hulp in Friesland gezocht worden. Dit gaat in samenspraak met de gemeente, zij beslissen of de cliënt in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning.

Financiële begeleiding houdt in dat de administratie opnieuw wordt georganiseerd. Ook worden er praktische vaardigheden aangeleerd, zodat de cliënt zijn of haar administratie beter kan bijhouden. Dagbesteding kan gezien worden als ontspannen activiteiten ondernemen onder begeleiding in een fijne sfeer. Voorbeelden van activiteiten zijn schilderen, knutselen, spelletjes doen of een uitstapje naar de dierentuin.

Verschillen tussen begeleid en beschermd wonen

Thuiszorg is dus onderdeel van begeleid wonen. De zorg wordt compleet afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënten en hun families. Zodoende behouden de cliënten zoveel mogelijk hun eigen vrijheid. Er is ook nog iets als beschermd wonen, dit is een stap hoger dan begeleid wonen. Mensen met psychische of psychiatrische problemen krijgen woon- en zorghulp.